Kousek od města Dambulla se v srdci centrální Srí Lanky nachází skalní masiv Sigiriya. Z okolní rovinaté krajiny se zvedá do výšky 200 metrů a na jeho vrcholu se pod tíhou času rozpadají ruiny starobylé civilizace. Samotná skála je magmatickou zátkou sopky, která už dávno erodovala. Sigiriya v překladu znamená Lví skála a díky své...
Ochutnejte tradiční pokrmy Malediv
Ochutnejte tradiční pokrmy Malediv
Jak jinak poznat tradiční kulturu, než ochutnat místní kuchyni.
I když v resortech a hotelech je na jídlo na vysoké úrovni, ne všude připravují tradiční maledivské speciality.
Zvláště pokud plánujete vycestovat na jiné, lokální ostrovy, pak byste neměli opomenout vyzkoušet nějaké místní pokrmy. Ty se přirozeně skládají z toho, čeho vždy bylo na ostrovech dostatek, a to ryb a kokosů. Ty v různých variacích tvoří základ maledivské kuchyně.
Tradiční snídaně na Maledivách mas huni se skládá z rozmačkaného masa tuňáka a nastrouhaného kokosu, cibule, chilli a limetkové šťávy. Tato směs se pak jí s roshi, což je opečený chleba z mouky.
Klasický maledivský snack je pak hedhikaa. Pod tento název pak spadají různé druhy smažených “kapsiček” z mouky plněných kořeněnými rybami.
Jako zákusek je zde pak podáván huni folhi, což je váleček z kokosu a medu.
Každé jídlo na Maledivách je tradičně zakončeno jemně nakrájenými betelovými ořechy spolu s listy, limetkovou šťávou a hřebíčkem. To vše se pak požvýká a slouží to jako podpora zažívání.
Výlety na tradiční obydlené ostrovy Vám zařídí ve Vašem hotelu. Ceny jsou různé podle vzdálenosti od vašeho hotelu. Orientačně se pohybují kolem $150 USD za osobu.