Kousek od města Dambulla se v srdci centrální Srí Lanky nachází skalní masiv Sigiriya. Z okolní rovinaté krajiny se zvedá do výšky 200 metrů a na jeho vrcholu se pod tíhou času rozpadají ruiny starobylé civilizace. Samotná skála je magmatickou zátkou sopky, která už dávno erodovala. Sigiriya v překladu znamená Lví skála a díky své...
Kari s rýží
Kari s rýží
Kari s rýží je na Srí Lance téměř synonymem pro hlavní chod. Jedná se o národní pokrm, který neodmyslitelně tvoří součást jídelního lístku ve všech místních restauracích a minimálně jednou denně se objeví na talíři každého Srílančana. Toto jídlo na Srí Lance se sestává z masových nebo zeleninových směsí, jejichž základ tvoří kokosové mléko a výrazný mix koření jako je kurkuma, kardamom nebo koriandr. Kari se tak servíruje ve více miskách společně s rýží.
Zde je několik druhů kari, se kterými se setkáte nejčastěji:
- Dhal – Neměnný základ každé kari hostiny je dhal. Jedná se o směs červené čočky vařené v kokosovém mléku.
- Polos – Hlavní ingrediencí polos kari je plod žakie (jackfruit), která se svou texturou podobá například bramborám.
- Ambul thiyal – Základem tohoto kari je ryba (většinou čerstvý tuňák), která se vaří společně s kořením a malých množstvím vody. Přidává se do něj také ovoce goroka, díky němuž má kyselou chuť.
- Kukul mas kari – Kokosové mléko s nasekanými kuřecími kousky je nejčastější variantou masového kari.
Ke kari se kromě rýže servíruje i:
- Sambal – Pikantní chilli omáčka, která jídlu dodává o něco exotičtější chuť. Nejčastěji se na Srí lance setkáte s pol sambalem, což je kokos smíchaný s chilli a limetkovou šťávou.
- Čatní – Pod tímto názvem se ukrývá spousta druhů ostrých omáček, které se používají k dochucení jídla. K jeho přípravě se používá ovoce, zelenina, bylinky a koření. Asi nejznámější je mangové čatní.
- Papadam – křupavé placky z cizrnové mouky
- Wambatu – nakládaná směs z lilku