Jídlo a pití na Srí Lance

Srí Lanka má spoustu předností a jednou z nich je i jídlo na Srí Lance. Ne nadarmo se Perle Indického oceánu říká i Ostrov koření. Důvod této přezdívky můžete cítit z každého místního pokrmu. Srílanská kuchyně je velice pestrá. Je ovlivněna hlavně sousední Indií, ale i bývalými koloniálními velmocemi z Arabského poloostrova a Evropy. Tento mix tvoří svět neznámých chutí a vůní, který by měly objevit chuťové pohárky každého z nás. Ještě předtím s námi však pojďte nakouknout pod pokličky srílanských kuchařů.

Ingredience

Hlavními ingrediencemi srílanské kuchyně jsou rýže, kokos a nepřeberné množství exotického koření. Nejčastěji se používá chilli, díky němuž je skoro každé jídlo na Srí Lance velmi pálivé. Raději tedy v restauraci vždy požádejte o „no spicy food“. Jídlo s největší pravděpodobností trochu pikantní stejně bude, protože podle Srílančanů nemá bez chilli žádnou chuť.

Jídlo a pití na Srí Lance

Kari s rýží

Kari s rýží je na Srí Lance téměř synonymem pro hlavní chod. Jedná se o národní pokrm, který neodmyslitelně tvoří součást jídelního lístku ve všech místních restauracích a minimálně jednou denně se objeví na talíři každého Srílančana. Toto jídlo na Srí Lance se sestává z masových nebo zeleninových směsí, jejichž základ tvoří kokosové mléko a výrazný mix koření jako je kurkuma, kardamom nebo koriandr. Kari se tak servíruje ve více miskách společně s rýží.

Zde je několik druhů kari, se kterými se setkáte nejčastěji:

  • Dhal – Neměnný základ každé kari hostiny je dhal. Jedná se o směs červené čočky vařené v kokosovém mléku.
  • Polos – Hlavní ingrediencí polos kari je plod žakie (jackfruit), která se svou texturou podobá například bramborám.
  • Ambul thiyal – Základem tohoto kari je ryba (většinou čerstvý tuňák), která se vaří společně s kořením a malých množstvím vody. Přidává se do něj také ovoce goroka, díky němuž má kyselou chuť.
  • Kukul mas kari – Kokosové mléko s nasekanými kuřecími kousky je nejčastější variantou masového kari.

Ke kari se kromě rýže servíruje i:

  • Sambal – Pikantní chilli omáčka, která jídlu dodává o něco exotičtější chuť. Nejčastěji se na Srí lance setkáte s pol sambalem, což je kokos smíchaný s chilli a limetkovou šťávou.
  • Čatní – Pod tímto názvem se ukrývá spousta druhů ostrých omáček, které se používají k dochucení jídla. K jeho přípravě se používá ovoce, zelenina, bylinky a koření. Asi nejznámější je mangové čatní.
  • Papadam – křupavé placky z cizrnové mouky
  • Wambatu – nakládaná směs z lilku
Kari s rýží

Placky

  • Rótí – Chlebové placky z pšeničné mouky jsou výbornou přílohou k omáčkám. Mohou se však konzumovat i samostatně různě dochucené. Pol rótí obsahují strouhaný kokos, uraippu rótí zase zelené papričky a cibuli.
  • Kottu rótí – Mezi místními oblíbený tamilský pokrm, jehož základem jsou nasekané placky rótí smíchané s masem, vejci a zeleninou. Připravuje se pomocí dvou širokých čepelí, kterými se celá směs mísí na rozpálené plotně. Na blízkost stánku s kottu rótí vás upozorní jejich pravidelné klepání.
  • Hoppers – Tato specialita, také nazývaná appam, je jakousi obdobou našich palačinek. Těsto vyrobené z rýžové mouky a kokosového mléka se smaží v kónické pánvi, takže hoppers mají tvar misky. Do té se poté mohou přidat různé ingredience podle toho, jestli se připravují na sladko nebo na slano. Nejoblíbenější variantou jsou hoppers s vajíčkem.
Placky

Dodejte si trochu odvahy a ochutnejte vynikající kottu v některé z místních jídelen! Kottu jsou papírově tenké “palačinky” z rýžové mouky nasekané na drobno, osmažené na pánvi a smíchané nejčastěji se zeleninou a kuřecím masem. Kottu vám připraví na počkání podle vašeho přání v prosklených stáncích ve městech. Vše zapijte lahodným džusem z čerstvého ovoce.

Rýže a nudle

  • Lamprais – Název i jídlo samotné pochází od holandských kolonizátorů. Skládá se z masových karbanátků, krevetové pasty, rýže vařené ve vývaru a zeleniny. Vše je zabalené a pečené v banánovém listu.
  • Dósa – Tenká palačinka z rýžového těsta, která se plní kořeněnou zeleninovou směsí.
  • Idiyappam – Domácí nudle z rýžové mouky se sem dostaly z Indie. Slouží jako příloha ke kari a jejich chuť se výrazně liší od nudlí koupených v obchodě.
Rýže a nudle

Mořské plody

Indický oceán, který Srí Lanku obklopuje, poskytuje ostrovu dostatek čerstvých ryb a mořských plodů jako jsou krevety, kalamáry, chobotnice, mušle nebo krabi. Sea food restaurace naleznete hlavně na pobřeží. V porovnání s ostatními jídly na Srí Lance si trochu připlatíte, ale cena je pro nás Evropany stále velice nízká. Většina podniků mořské plody připravuje na grilu. V některých z nich si můžete čerstvou rybu vybrat ještě tepelně neupravenou nebo si dokonce přinést svou vlastní, koupenou na místní tržnici.

Jaffna kool – Tradiční rybářský pokrm, který lze ochutnat na severu Srí Lanky v okolí Jaffny. Obsahuje kraby, krevety, rybí maso a zeleninu, to vše vařené pohromadě.

Mořské plody

Jednohubky

Pokud se vám nesvírá žaludek hlady, ale rádi byste zakousli něco malého, vyzkoušejte srílanské jednohubky, kterým tu místní lidé říkají „krátké jídlo“. Většinou je seženete od prodejců na ulici, ve vlaku nebo v autobuse. Můžete zajít i do pekárny, kde je před vás předložen talíř s masovými a zeleninovými závitky. Účtuje se pouze to, co sníte.

  • Ulundhu vadai – taštičky z luštěnin smažené v oleji
  • Krevetové vadai – taštičky s krevetami, které se konzumují celé, včetně krunýřů

Dezerty

Kdo si potrpí na sladké, na Srí Lance ho rozhodně nebude mít problém najít. Zdejší dezerty se od českých kynutých buchet výrazně liší a stejně jako je tomu u slaných jídel na Srí Lance, důležitou roli při jejich přípravě hraje koření.

  • Wattalappam – Pudink, který se připravuje z kokosového mléka, vajíček, kardamomu a palmového cukru.
  • Pittu – Zákusky z mouky a kokosu mají tvar válce. Vyrábí se totiž celkem originálním způsobem, a to nad parou v bambusové trubce.
  • Buffalo curd – Tvaroh z bůvolího mléka je dalším nevšedním dezertem. Dochucuje se medem nebo palmovým sirupem a má větší obsah tuků než tvaroh, který je k dostání v českých supermarketech.
  • Pani pol – Palačinky z kokosového mléka se plní směsí ze skořice, kokosu, vanilky, hřebíčku, kardamomu a palmového cukru.
Dezerty

Ovoce

Čerstvé tropické ovoce utržené přímo ze stromu se dá na Srí Lance za pár drobných koupit na každém kroky. Nejčastěji je k dostání v pouličních stáncích nebo na trzích. Celoročně si tu pochutnáte na banánech, ananasech a papájách. Od dubna do června jsou k dostání manga a rambutany, od července do září je zase sezóna durianů a mangostanů.

Ovoce

Nápoje

  • Čaj – Srílanský čaj je známý po celém světě. Navzdory horkému klimatu je oblíbený i v zemi, v jejímž srdci se sbírá. Do čaje se zde přidává hodně cukru, a pokud jste příznivci anglického způsobu jeho podávání, tak i mléko.
  • Káva – Přestože káva nemá na Srí Lance tradici, v turistických oblastech najdete spoustu kaváren. V odlehlých oblastech počítejte pouze s rozpustnou kávou.
  • Ovocné džusy – Z čerstvého ovoce se produkují i lahodné džusy. Zkuste třeba mangový nebo limetkový se sodou.

Alkohol

Alkohol je na Srí Lance k dostání ve specializovaných licencovaných obchodech. V turistických oblastech si ho můžete objednat k jídlu v restauraci nebo rovnou zajít do baru.

  • Pivo – Místní pivo se jmenuje Lion a dokáže pořádně osvěžit. Komu by nezachutnalo, dováží se sem i světové značky jako je Heineken nebo Carlsberg.
  • Arak – Srílanský arak je pálenka vyráběná z fermentované šťávy kokosového květu. Nejlépe chutná v kombinaci s nealkoholickým nápojem jako je kokosová voda nebo džus.
Alkohol

Ceny jídla na Srí Lance

A kolik taková porce plná exotiky a cizokrajných chutí stojí? Jídlo na Srí Lance je opravdu levné. Záleží na tom, jestli se stravuje v jídelnách nebo restauracích, ale v obou případech vyjde levněji než kdekoliv v Evropě. Dražší jsou tu naopak alkoholické nápoje.

  • Jídlo v pouličním stánku: 30 Kč
  • Jídlo v bufetu: 40 – 50 Kč
  • Jídlo v místní restauraci: 50 – 80 Kč
  • Jídlo v restauraci pro turisty: 100 – 150 Kč
  • Grilovaná ryba nebo mořské plody: okolo 120 Kč
  • Pivo (0,5l): místní 40 Kč, z dovozu 60 Kč

 

Kam na jídlo zajít?

I na Srí Lance platí jednoduché pravidlo, které říká, že čím více zdejších obyvatel v podniku je, tím kvalitnější, chutnější a levnější pokrmy máte šanci ochutnat. Nejlépe se tak najíte v bufetech a místních restauracích. Jídlo v restauracích pro turisty je také dobré, ale je přizpůsobené své cílové skupině, a není tudíž tak kořeněné a pikantní.

Zajímavost: Pod názvem „hotel“ zde nenajdete jen ubytovací zařízení, ale i stravovací podniky. Většinou se nachází ve městech. V přední části se nachází prodejna a vzadu prostor k posezení.

Ceny jídla na Srí Lance